Data publikacji:
2015-04-19
Strona główna > Artykuł
Liban - góry, morze, dobre jedzenie i mili ludzie
Czwórka
Szczyci się najlepszą kuchnią na Bliskim Wschodzie i jest jedynym arabskim krajem, który nie ma pustyni. Do Libanu zaprasza Nidal Bou Habib, który się tam wychował.
Libańskie pałace zachwycają egzotyczną architekturą, na zdjęciu - pałac rodu Sursockfot. Wikimedia Commons
Liban to kraj, który w przeszłości trawiony był konfliktami, a jego stolica - Bejrut - była niszczona i odbudowywana siedem razy. Dziś to kraj kontrastów, jego atuty to świetna kuchnia, bogata historia i ludzie entuzjastycznie nastawieni do życia.
- Wystarczy, że ktoś wyciągnie bębenek, a na ulicy czy w komunikacji miejskiej wszyscy bez względu na wiek zaczynają tańczyć taniec ludowy - mówi Nidal Bou Habib, pół-Polak, pół-Libańczyk.
Nasz gość zdradza też, czym różni się oryginalny libański kebab od tego przygotowywanego w Europie. Wyjaśnia także, czy to prawda, że osoby, które były kiedyś w Izraelu, nie mogą wjechać na teren Libanu.
***
Tytuł audycji: "Zmiennicy"
Prowadził: Patryk Kuniszewicz
Gość: Nidal Bou Habib (pół-Polak, pół-Libańczyk)
Data emisji: 18.04.2015
Godzina emisji: 14.00
mg/kd