Data publikacji:
2015-04-23
Strona główna > Artykuł
Magazyn Reporterów Bez znieczulenia - Bezpieczna żywność
Polskie Radio
Czy wiemy co jemy? Co wchodzi w skład produktów spożywczych?
fot. fot. SXC
Martynka 9-letnia córka Małgorzaty i Artura Młyńskich miała alergię m.in. na orzechy arachidowe. W ubiegłym roku zjadła trzy czekoladki z bombonierki, którą rodzina dostała w prezencie. Dostała wstrząsu anafilaktycznego i zmarła. Sekcja zwłok nie wykazała innej przyczyny zgonu. Okazało się, że orzechy arachidowe nie były składnikiem czekoladek, a dostały się tam jako zanieczyszczenie. Na opakowaniach produktów spożywczych pojawiają się informacje, że produkt może zawierać albo, że w zakładzie produkowane są... Czy takie informacje wystarczająco chronią alergików? Zrozpaczeni rodzice założyli i prowadzą profil Poszukiwacze Bezpiecznej Żywności. Nie wyrażają zgody na mylący sposób oznaczania produktów spożywczych. Inicjatywa zyskuje coraz więcej zwolenników. Czy konsumenci mają wpływ na jakość żywności i sposób jej oznaczania?
W magazynie reportaż Magdy Skawińskiej pt."Bezpieczna żywność", a po nim dyskusja z gośćmi w studiu.
Gośćmi w studiu bedą:
-pani Justyna Marszałkowska-Jakubik - Centrum Dietetyczne Prolinea
-mgr Andrzej Gantner - dyr.generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności
-dr Piotr Dąbrowiecki - alergolog, prezes Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na astmę alergię i POCHP.
Magazyn Reporterów Bez Znieczulenia - czwartek 23 kwietnia 2015 godz. 21.14 Program 1
Zaprasza Olga Mickiewicz.