Strona główna > Artykuł

Najlepsza kutia? "Podstawa to pszenica i mak"

Czwórka

Jest jedną z 12 potraw tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej, a jej sekret kryje się w... przepisie babci reportera Czwórki.

Kutia zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii - różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatkówfot. PAP/Wojciech Pacewicz

Chcesz zrobić pyszną kutię na Wigilię? Mamy sprawdzony przepis! (Się mówi/Czwórka)


Czytaj także
mikołaj święta 1200.jpg
Czy to już koniec białego Bożego Narodzenia?

Żeby kutia nam się udała, należy dodać do niej tyle samo przenicy, co maku, i to koniecznie zaparzonego w mleku. - Kolejnymi składnikami są miód oraz bakalie - wyjaśnia babcia Jakuba Jamrozka i dodaje, że do samego procesu przygotowania kutii najlepiej nadaje się "stępa".

W audycji tłumaczymy, na czym polegał tradycyjny sposób przygotowania wigilijnej kutii i podpowiadamy, czym ową "stępę" zastąpić. Zdradzamy też, dlaczego z robieniem kutii nie należy czekać na ostatnią chwilę.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Przygotowała: Jakub Jamrozek

Data emisji: 22.12.2015

Godzina emisji: 15.00

kul/kd