Data publikacji:
2015-12-22
Strona główna > Artykuł
Najlepsza kutia? "Podstawa to pszenica i mak"
Czwórka
Jest jedną z 12 potraw tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej, a jej sekret kryje się w... przepisie babci reportera Czwórki.
Kutia zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii - różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatkówfot. PAP/Wojciech Pacewicz
Żeby kutia nam się udała, należy dodać do niej tyle samo przenicy, co maku, i to koniecznie zaparzonego w mleku. - Kolejnymi składnikami są miód oraz bakalie - wyjaśnia babcia Jakuba Jamrozka i dodaje, że do samego procesu przygotowania kutii najlepiej nadaje się "stępa".
W audycji tłumaczymy, na czym polegał tradycyjny sposób przygotowania wigilijnej kutii i podpowiadamy, czym ową "stępę" zastąpić. Zdradzamy też, dlaczego z robieniem kutii nie należy czekać na ostatnią chwilę.
***
Tytuł audycji: Się mówi
Data emisji: 22.12.2015
Godzina emisji: 15.00
kul/kd