Data publikacji:
2016-11-28
Strona główna > Artykuł
Folia aluminiowa. Lepiej puścić ją w niepamięć?
Czwórka
Ma liczne zalety - jest plastyczna, odporna na korozje i niezwykle wytrzymała. Jej używanie do ochrony żywności budzi jednak kontrowersje. Najnowsze badania wskazują, że zawarte w folii aluminium może przenikać do tego, co spożywamy.
Podobno aluminium zawarte w folii może także powodować problemy z jelitami i pęcherzykiem żółciowymfot. pixabay.com/SplitShire/domena publiczna
Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia ostrzegają, że najgorsze w używaniu folii aluminiowej jest poddawanie jej obróbce termicznej - przy zetknięciu z produktami spożywczymi z folii przenika do nich aluminium, które potem gromadzi się w naszych kościach i mózgu. - Sporadyczne używanie folii nie powinno negatywnie wpływać na nasze zdrowie, jedank, gdy robimy to regularnie aluminium przechodzące do żywności może przyspieszyć rozwój choroby Alzheimera - tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka kliniczna z Instytutu Żywności i Żywienia.
W "Stacji Nauka" sprawdzamy, jaki jest jej skład chemiczny, czym się różni strona błyszcząca od matowej oraz jakich produktów z całą pewnością w folię nie powinniśmy owijać. A jakie są alternatywne metody ochrony żywności? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotował: Mateusz Kulik
Data emisji: 28.11.2016
Godzina emisji: 12.24
jsz/gs