Data publikacji:
2017-01-02
Strona główna > Artykuł
Kuchnia molekularna. Gotowanie bez hamulców
Czwórka
- Ciekły azot, sferyfikacje, żelifikacje, zmienianie struktur wszystkiego. Kuchnia molekularna ne tylko spektakularnie wygląda, ale też bardzo wciąga – mówi szef kuchni Robert Trzópek.
Robert Trzópek to jedyny Polak, który aż sześć lat przepracował w restauracjach powszechnie uznawanych za najlepsze na świecie. Jest kucharzem z ogromnym doświadczeniem dotyczącym kuchni tradycyjnej, a jednocześnie specjalistą w dziedzinie "kuchni przyszłości"fot. PAP/Arek Markowicz
Doświadczenie zawodowe gość Czwórki zdobywał m.in. w światowej sławy restauracji El Bulli, która specjalizowała się w daniach kuchni molekularnej. - Lody z musztardy to klasyk, ryba z mięsa też już nie robi wrażenia, bo ten rodzaj przygotowywania potraw wymaga ciągłego przekraczania granic. Niestety w pogoni za eksperymentami czasami traci się poczucie smaku - przyznaje gość Czwórki.
Robert Trzópek był w Polsce prekursorem metody "sous vide". W audycji tłumaczy, na czym ona polega i gdzie najlepiej uczyć się technik molekularnych. W audycji zdradzamy też, jak smakuje koktajl z "Alicji w Krainie Czarów".
***
Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Robert Trzópek (szef kuchni)
Data audycji: 1.01.2017
Godzina audycji: 15.20
kul/pg