Data publikacji:
2017-03-27
Strona główna > Artykuł
Kuchnia Śródziemia, czyli przytyj z hobbitami!
Czwórka
Tolkienowskie niziołki lubią porządek, mają czyste norki i... dobrze zaopatrzone spiżarnie. - Kuchnia hobbitów opiera się na brytyjskiej tradycji kulinarnej. Jest kaloryczna i mięsna - mówi Michał Rukasz ze Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia.
Kadr z filmu "Hobbit: Pustkowie Smauga"fot. PAP/Photoshot/Courtesy of Warner Bros. Picture
Hobbit przestrzega pór posiłków i je kilka razy w ciągu dnia. Pościć nie potrafi i nie lubi. Paszteciki z mięsem, kminkowe ciasto, czy maślane bułki podawane z konfiturą do popołudniowej herbatki to jego przysmaki. Podobnie jak... chleb podróżny. - Lembasy to ładnie opieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku sucharki. Kęs takiego lembasa był w stanie zaspokoić głód dorosłoge człowieka na kilka godzin. Niestety recepturę na tę potrawę znali tylko elfowie - opowiada gość Czwórki. W audycji mówimy też o "kramach", którymi zajadały się krasnoludy i jedynej postaci z tolkienowskiego świata, która miałaby zadatki, by zostać wegetarianinem.
Nasza reporterka Kaja Zemła rozmawia także z fanami twórczości mistrza fantastyki o najlepszych przepisach w języku elfickim.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Michał Rukasz (członek Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia)
Data audycji: 26.03.2017
Godzina audycji: 15.10
kul/jsz