Strona główna > Artykuł

Kuchnia Śródziemia, czyli przytyj z hobbitami!

Czwórka

Tolkienowskie niziołki lubią porządek, mają czyste norki i... dobrze zaopatrzone spiżarnie. - Kuchnia hobbitów opiera się na brytyjskiej tradycji kulinarnej. Jest kaloryczna i mięsna - mówi Michał Rukasz ze Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia.

Kadr z filmu "Hobbit: Pustkowie Smauga"fot. PAP/Photoshot/Courtesy of Warner Bros. Picture

Tajemnice kuchni hobbitów (Sztuka jedzenia/Czwórka)


Czytaj także
PATERSON kadr Gutek Film 1200x660.jpg
W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik

Hobbit przestrzega pór posiłków i je kilka razy w ciągu dnia. Pościć nie potrafi i nie lubi. Paszteciki z mięsem, kminkowe ciasto, czy maślane bułki podawane z konfiturą do popołudniowej herbatki to jego przysmaki. Podobnie jak... chleb podróżny. - Lembasy to ładnie opieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku sucharki. Kęs takiego lembasa był w stanie zaspokoić głód dorosłoge człowieka na kilka godzin. Niestety recepturę na tę potrawę znali tylko elfowie - opowiada gość Czwórki. W audycji mówimy też o "kramach", którymi zajadały się krasnoludy i jedynej postaci z tolkienowskiego świata, która miałaby zadatki, by zostać wegetarianinem.

Nasza reporterka Kaja Zemła rozmawia także z fanami twórczości mistrza fantastyki o najlepszych przepisach w języku elfickim.

Czytaj także
mięso surowe 1200x660.jpg
Sztuka mięsa. Jemy je ze względu na umami

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Michał Rukasz (członek Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia)

Data audycji: 26.03.2017

Godzina audycji: 15.10

kul/jsz