Strona główna > Artykuł

Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie?

Trójka

Jak często zdarzyło się Państwu myć kuchenkę, ponieważ gotujące się mleko wykipiało? Dlaczego taki proces nie zachodzi podczas wrzenia wody? 

Zdjęcie ilustracyjne fot. Pixabay.com

Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie? (Pytania z kosmosu/Trójka)

– W mleku odpowiedzialne za kipienie są tłuszcze i białka. Jeżeli woda się gotuje, czyli paruje w całej objętości, to powstają bąbelki, które wypełnione są gazem. Nie jest to powietrze, ale para wodna. Te bąbelki wędrują ku górze i po prostu uciekają – zaznacza dr Tomasz Rożek.

Jaki proces zachodzi podczas gotowania się mleka? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekKrystian Hanke
Data emisji: 16.01.2017
Godzina emisji: 7.16

kw/mk