Data publikacji:
2018-06-04
Strona główna > Artykuł
Kuchnia polska wczoraj i dziś
Jedynka
W sobotę 2 czerwca 2018 odbyła się kolejna, jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"”.
Ogłoszenie wyników konkursu "Kulinarna Polska wczoraj i dziś"fot. PR
Konkurs, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord w Warszawie odbyła się na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk w Pułtusku.
Patronat honorowy nad konkursem objęli minister środowiska Henryk Kowalczyk oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Organizatorzy zaprosili do udziału w tym wydarzeniu uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski (w konkursie brały udział dwuosobowe ekipy kucharzy).
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej była przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były:
- Filet z miętusa oraz jogurt naturalny
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego był:
- Udziec z sarny oraz borowik
(mat.prasowe)