Data publikacji:
2020-02-15
Strona główna > Artykuł
Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago
Czwórka
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano.
Adrian Wiśniewski i "deep dish pizza"fot. Mateusz Kulik/Czwórka
Pizza w stylu chicagowskim wygląda tak, jakby była przygotowywana... do góry nogami. Na dość grubym, mocno drożdżowym cieście znajdują się składniki ułożone w odwrotnej kolejności, niż w większości pizz. Na spodzie jest ser, na którym układana jest duża ilość składników, a całość polana jest sosem. - Żeby zrobić prawdziwą pizzę "deep dish" musicie się za nią zabrać dzień wcześniej, żeby ciasto miało czas odpowiednio wyrosnąć. I potrzebna Wam będzie forma do ciasta, okrągła, z wysokim brzegiem - podpowiada gość Czwórki. - Do ciasta używamy mąki pszennej, kukurydzianej, soli, cukru, drożdży, wody, masła i oliwy. Ciasto musi dwukrotnie wyrosnąć, dlatego dobrze jest zrobić je wieczorem i pozwolić rosnąć w chłodnym miejscu przez noc. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, formę wyklejamy ciastem, brzegi do samej góry. I teraz to co najważniejsze w tej pizzy - kolejność dodatków. Na sam spód kładziemy ser, potem dodatki według uznania i na wierzch sos. Pieczemy ją 30 - 35 minut aż ciasto zbrązowieje. Smacznego - dodaje.

***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Adrian Wiśniewski (pizzeria Big Adriano)
Data emisji: 16.02.2020
Godzina emisji: 17.16
kul