Data publikacji:
2020-04-17
Strona główna > Artykuł
"Nie marnuje"- reportaż Joanny Bogusławskiej
Polskie Radio
Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie.
Karmelizowane marchewkifot. fot. arch prywatne
Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza, mogą trafić na talerze.
Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczyniamy się do dbania o środowisko. Sylwia wraz z rodziną gotuje dania z resztek. Planuje jadłospis i układa listę zakupów. Pomaga ograniczyć kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia, mrozi, pasteryzuje, daje im drugie życie, aby nie musieć ich wyrzucać. Jak teraz w tym trudnym czasie pandemii gotować i nie marnować?
Zapraszam do wysłuchania reportażu Joanny Bogusławskiej pt. "Nie marnuje", w Czwórce, 14 marca 2020 , o godz. 21.14.