Data publikacji:
2021-05-17
Strona główna > Artykuł
„Wyczekiwany powrót” – reportaż Przemysława Bolechowskiego i Antoniego Rokickiego
Studio Reportażu i Dokumentu
Na ten dzień czekali restauratorzy z całej Polski. W sobotę – dokładnie o północy – zostały z powrotem otworzone lokale gastronomiczne działające na świeżym powietrzu. W niektórych miejscach przywitano ten moment uroczyście – z muzyką graną na żywo, z szampanem w ręce i toastem.
Jeden z warszawskich lokali tuż przed ponownym otwarciem, chwilę przed północą.fot. Antoni Rokicki
Kolejne zniesienie obostrzeń nastąpi, jak czytamy na www.gov.pl, w piątek 28 maja. Restauratorzy będą mogli od tego dnia przyjmować gości wewnątrz lokalu – przy 50 proc. obłożeniu. Właściciele lokali będą musieli zapewnić odpowiedni dystans między stolikami.
Jak wyglądają przygotowania do ponownego otwarcia lokali? Co mówią o tym restauratorzy oraz ich klienci, stęsknieni spotkań i rozmów na żywo...?
W reportażu wystąpili m.in.: Zuzanna Mockałło – barStudio w Warszawie, Agnieszka Łabuszewska – Cafe Kulturalna w Warszawie, Ryba – Plac Zabaw nad Wisłą (BarKa), Katarzyna Pabian – restauratorka z Krakowa, asp. Roman Wieczorek – KPP w Zakopanem, Stanisław Gut – Karczma Góraleczka w Zakopanem, Beata Trojańska – Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem, Dariusz Galica – biuro wynajmów kwater.
Zapraszamy do wysłuchania reportażu Przemysława Bolechowskiego i Antoniego Rokickiego „Wyczekiwany powrót” na antenie radiowej Trójki w poniedziałek 17 maja 2021 r. o godz. 17.45.