Strona główna > Artykuł

Pączki od Zagoździńskich. "Najlepsze na świecie" - reportaż Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej

Studio Reportażu i Dokumentu

W polskiej tradycji "tłusty czwartek", to j tak ważny dzień, że nawet osoby na diecie sięgają wtedy po pączka. Zgodnie z tradycją, każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka, aby przez cały rok nie opuszczało go szczęście. W Warszawie stoi się tego dnia w kilometrowej kolejce po pączki od Zagoździńskich. 

Kolejka po pączki przed Pracownią Cukierniczą "Zagoździński" przy ul. Górczewskiej w Warszawie fot. PAP/Marcin Obara

"Najlepsze na świecie" - reportaż Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej

Te same, po które posłał swego adiutanta Marszałek Piłsudski. Cukiernia przetrwała wiele zawirowań – wojnę, ciężki okres komunizmu, który zmusił właściciela do ograniczenia produkcji wyłącznie do pączków i tak już zostało. Dzisiaj czwarte pokolenie piecze je dla nas...

***

Reportaż "Najlepsze na świecie" autorstwa Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej został wyemitowany w środę (23.02) o godz. 21.10 na antenie Czwórki.