Bazą kuchni ukraińskiej są chleb oraz wszelkie dania z mąki i kaszy. Ważne znaczenie ma też mięso, warzywa, a zwłaszcza ryby. Większość produktów wykorzystywanych do przyrządzania potraw ma charakter naturalny. Zróżnicowanie regionalne kuchni ukraińskiej jest jej ogromną zaletą.
Jednym z podstawowych dań są pierogi - ręcznie lepione i wypełnione smacznym farszem: mięsnym, serowym, kaszą gryczaną lub owocami, okraszone skwarkami, polane śmietaną. Szczególnie często spotyka się tzw. wareniki z różnymi nadzieniami: twarogiem, ziemniakami, wiśniami. Serwuje się je najczęściej z masłem, śmietaną lub z podsmażaną cebulą. - W warenikach jest więcej ziemniaków niż sera. Jak my tu spróbowaliśmy tych specjałów, to dziewczyny używają mniej soli, więc jest to zdrowsza kuchnia i przy tym poznajemy swoje smaki - słyszymy w reportażu. - My przy ciepłej wodzie do mąki, żeby zrobić ciasto na pierogi, raczej przykrywamy miską, żeby dać odpocząć temu ciastu, a dziewczyny wkładają do lodówki, żeby ono odpoczęło. To jest chyba ten sekret pysznych wareników - podkreśla jedna z bohaterek.
Na stole nie może więc zabraknąć barszczu ukraińskiego, wareników i pielmieni. Do wspólnego gotowania Ukrainki zaprosiły również Polki. Jak się okazuje, brak znajomości języka sąsiada w kuchni nie jest problemem. - Kuchnia bardzo mocno łączy ludzi, tu nie ma bariery językowej, tu zawsze znajdą się właściwe odpowiedzi - podkreśla jedna z kucharek.
Czytaj również: