Data publikacji:
2022-12-21
Strona główna > Artykuł
"Czarna owca" - reportaż Moniki Chrobak
Studio Reportażu i Dokumentu
Tadeusz Maślanka z Piwnicznej jest właścicielem największego stada czarnych owiec w regionie. Ma w swojej owczarni blisko 50 sztuk. W hodowli pomaga mu jego syn Piotr. Czarna owca to cakiel górski odmiany barwnej. Oprócz czarnego koloru, wyróżnia go biała końcówka ogona i plamka na głowie.
Tadeusz Maślanka z Piwnicznej jest właścicielem największego stada czarnych owiec w regionie.fot. Emilia Buczek
Ta rzadka rasa kiedyś była nieodłączną częścią życia Górali Nadpopradzkich zwanych inaczej Czarnymi Góralami. Dawała mieszkańcom doliny Popradu nie tylko mleko, mięso, skórę ale też wełnę używaną do szycia strojów regionalnych, w tym spodni męskich (chołośni) i okrycia wierzchniego. Stąd pojawiła się ich potoczna nazwa.
Ci, którzy mają wielopokoleniowe tradycje pasterskie wspominają, że przed wojną gazda, który miał białe owce był mniej poważany niż ten z czarnymi.
Dziś tę rasę odtwarzają i przywracają na hale już tylko nieliczni hodowcy, głównie z pasji i miłości do tych zwierząt.
***
Reportaż Moniki Chrobak pod tytułem "Czarna owca” został wyemitowany we wtorek o godz. 23.10 na antenie Programu 1.