Strona główna > Artykuł

Chleb jak za czasów dzieciństwa. "Zakwas szczęśliwy" - reportaż Jakuba Tarki

Studio Reportażu i Dokumentu

Wśród wspomnień z dzieciństwa wiele osób wymienia zapach i smak chleba. Niegdyś Polska słynęła z dobrego pieczywa i małych lokalnych piekarni, do których można było trafić po zapachu. Niestety, przez ostatnie dziesięciolecia pracę wprawnych rąk zastąpiły maszyny, a mistrzów piekarnictwa – wielcy sieciowi producenci chleba. Lokalne piekarnie, by sprostać konkurencji i przetrwać, też mocno obniżyły standardy i jakość.

Klienci – coraz bardziej świadomi tego, że dobre pożywienie to lepsze zdrowie – poszukują chleba na zakwasie, z wysokiej jakości mąki, z zapomnianych odmian zboża.fot. J. Tarka

"Zakwas szczęśliwy" - reportaż Jakuba Tarki

Po latach coś się jednak zmienia. W dużych miastach zaczynają powstawać piekarnie rzemieślnicze. Klienci – coraz bardziej świadomi tego, że dobre pożywienie to lepsze zdrowie – poszukują chleba na zakwasie, z wysokiej jakości mąki, z zapomnianych odmian zboża. Mają wymagania, ale też rozumieją, że dobry chleb musi kosztować więcej.

Gosia i Krzysiek po życiowych zawirowaniach przeprowadzili się z Warszawy do oddalonego od niej o 90 km Wyszkowa. Z dwójką dzieci, babcią i psem to spore wyzwanie. Mieli duże wątpliwości, czy mała społeczność zaakceptuje pomysł na piekarnię rzemieślniczą, czy przetrwają na niełatwym rynku. Okazuje się, że zapach chleba w centrum miasteczka działa jak magnes, a smak chleba, który dojrzewa 24 godziny przekonuje do siebie najbardziej nieufnych…

***

Reportaż Jakuba Tarki "Zakwas szczęśliwy" został wyemitowany we wtorek (16 kwietnia), o godz. 18.40 na antenie Trójki.