Strona główna > Artykuł

Z cyklu :"Zielona Alternatywa" Odc.5 "Szanse czy zagrożenia"

migracja

Tematem nr 1 sporów między ekologami a producentami żywności jest zastosowanie technologii GMO czyli genetycznej modyfikacji roślin (i zwierząt) przeznaczonych do spożycia.

Z cyklu :"Zielona Alternatywa" Odc.5 "Szanse czy zagrożenia" - Krzysztof Wyrzykowski Tematem nr 1 sporów między ekologami a producentami żywności jest zastosowanie technologii GMO czyli genetycznej modyfikacji roślin (i zwierząt) przeznaczonych do spożycia. Producenci przekonują, że technologie te są sprawdzone, bezpieczne i są szansą pomnożenia produkcji żywności, a nawet podniesienia jej walorów. Przeciwnicy zaś upatrują w GMO zagrożenia dla naszego zdrowia, przypominające działanie ucznia czarnoksiężnika, który rozpętał burzę żywiołów nad którymi nie potrafił później zapanować. Ekolodzy protestujący przeciw dopuszczeniu do upraw w naszym kraju roślin genetycznie zmodyfikowanych podkreślają fakt, że przed polskim rolnictwem rysuje się szansa zaproponowania Europie Zachodniej zdrowej ekologicznej żywności, która w całym świecie cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Istotnie polska żywność ma w krajach zachodnich bardzo dobra opinię. Dopuszczenie do stosowania w naszym kraju upraw GMO byłoby więc koniem trojańskim dyskredytującym naszą żywność - bowiem nikt nie jest w stanie postawić zapory między polami, na których uprawiane są rośliny z genetyczna modyfikacją. W porze kwitnienia wiatr roznosi pyłki i nasiona roślin w okolicach plantacji zawierających GMO i przenosi ich właściwości na inne rośliny. W Polsce szereg sejmików wojewódzkich ogłosiło teren swoich upraw strefa wolną od GMO - jednak w tej sprawie potrzebne są jednoznaczne decyzje na szczeblu rządowym. Reportaż byłby próbą konfrontacji poglądów przeciwników i zwolenników GMO, a więc ekologów, genetyków i urzędników Ministerstwa Rolnictwa. Audycja powstała przy współpracy NFOŚiGW