Data publikacji:
2025-03-10
Strona główna > Artykuł
Audycja "Noc z reportażem" i "Wciąż wyżej" oraz "Pyszna historia"
Studio Reportażu i Dokumentu
W audycji "Noc z reportażem" historia o pasji do gór i wspinania, o pokonywaniu barier i zmianie życia. Bohaterem reportażu "Wciąż wyżej" jest były dziennikarz, a obecnie himalaista Oswald Rodrigo Pereira. "Pyszna historia" to natomiast słodka opowieść o pewnej rodzinie, którą spaja miłość i pielęgnowanie tradycji cukierniczych.
Oswald Rodrigo Pereira, bohater reportażu "Wciąż wyżej" podczas pokazów slajdów z wyprawy w Himalajefot. Leszek Postój
"Wciąż wyżej" - reportaż Moniki Malec z Radia Lublin
Oswald Rodrigo Pereira w 2018 roku jako dziennikarz telewizyjny pojechał do bazy pod K2 relacjonować zimową wyprawę Polaków na ten najtrudniejszy z ośmiotysięczników i ostatni niezdobyty zimą. Po tej wyprawie postanowił zmienić swoje życie i zamienił reporterski mikrofon na sprzęt do wspinaczki. Dziś zdobywa ośmiotysięczniki, a wyprawy, w których uczestniczy, filmuje. Niedawno wrócił z międzynarodowej wyprawy na Manaslu w Himalajach. Ten ósmy pod względem wysokości szczyt ziemi próbował zdobyć wraz z legendą gór Simone Moro.
POSŁUCHAJ REPORTAŻU "WCIĄŻ WYŻEJ" MONIKI MALEC Z RADIA LUBLIN
"Pyszna historia" - reportaż Doroty Sokołowskiej z Radia Białystok
Ta historia to losy pewnej rodziny, którą spaja miłość i pielęgnowanie tradycji cukierniczych. Cukiernia Łomżanka to jedna z najstarszych cukierni na mapie Wrocławia. Działa ponad 85 lat i słynie z najlepszych pączków w mieście. Niewiele osób wie, że przepisy pochodzą właśnie z Łomży, gdzie Leon i Michalina mieszkali przed wojną i tam założyli pierwszą cukiernię. Wojenne losy zmusiły ich jednak do opuszczenia zniszczonej Łomży. Zamieszkali we Wrocławiu, na Ziemiach Odzyskanych. Łomża do dziś jest obecna nie tylko w nazwie cukierni, ale także w serach rodziny, które wie, że to tam wszystko się zaczęło.
POSŁUCHAJ REPORTAŻU "PYSZNA HISTORIA" DOROTY SOKOŁOWSKIEJ Z RADIA BIAŁYSTOK
Audycja "Noc z reportażem" emitowana była we wtorek (11 marca 2025) o godz. 1.10 na antenie Programu 1.
***
SRPR