Strona główna > Artykuł

Zupa śliwkowa z fasolą jaś

polskieradio.pl

Jest to przepis na wigilijną zupę przygotowywaną przez moją mamę. Jako dziecko nie bylam jej wielką fanką, ale teraz nie wyobrażam sobie bez niej wigilii i nawet gdy jadę na kolacje jako gość, zawsze przygotowuję ją i zabieram ze sobą.

fot. Glow Images/East News

Lista zakupów:

  • fasola jaś
  • suszone śliwki
  • zasmażka
  • cukier

W lekko osolonej wodzie gotujemy dużą (im większa tym lepiej) fasolę. Pod koniec gotowania dokładamy suszone śliwki - koniecznie z pestkami ponieważ pozostaną całe. Na patelni przygotowujemy zasmażkę , którą następnie dodajemy do zupy fasolowo-śliwkowej. Zupa powinna być gęsta. Słodzimy, aby miała winno-słodki posmak. I gotowe:-) Oczywiście najsmaczniejsza jest następnego dnia. Należy jednak uważać przy podgrzewaniu ponieważ jest gęsta i należy ją mieszać, aby się nie przypaliła.

 

Przepis nadesłała Ewa Nosal