Data publikacji:
2011-12-15
Strona główna > Artykuł
Zupa śliwkowa z fasolą jaś
polskieradio.pl
Jest to przepis na wigilijną zupę przygotowywaną przez moją mamę. Jako dziecko nie bylam jej wielką fanką, ale teraz nie wyobrażam sobie bez niej wigilii i nawet gdy jadę na kolacje jako gość, zawsze przygotowuję ją i zabieram ze sobą.
fot. Glow Images/East News
Lista zakupów:
- fasola jaś
- suszone śliwki
- zasmażka
- cukier
W lekko osolonej wodzie gotujemy dużą (im większa tym lepiej) fasolę. Pod koniec gotowania dokładamy suszone śliwki - koniecznie z pestkami ponieważ pozostaną całe. Na patelni przygotowujemy zasmażkę , którą następnie dodajemy do zupy fasolowo-śliwkowej. Zupa powinna być gęsta. Słodzimy, aby miała winno-słodki posmak. I gotowe:-) Oczywiście najsmaczniejsza jest następnego dnia. Należy jednak uważać przy podgrzewaniu ponieważ jest gęsta i należy ją mieszać, aby się nie przypaliła.
Przepis nadesłała Ewa Nosal