Data publikacji:
2011-12-15
Strona główna > Artykuł
Karp w piwie
polskieradio.pl
Jego zaletą jest to, że można go przygotować kilka dni wcześniej. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu.
fot. Glow Images/East News
Lista zakupów:
- karp
- olej do smażenia
- mąka
- piwo – najlepsze o dużej zawartości słodu
- czosnek
- sól
- pieprz
- majeranek
- magi
- inne przyprawy wg. uznania, np. bazylia, curry
Karpia oczyścić, pokroić w dzwonka, opłukać i osuszyć w ściereczce lnianej. Następnie lekko posolić, popieprzyć, dokładnie posypać rybę mąką i usmażyć. Ryba nie musi być w pełni usmażona. Potem podsmażonego karpia ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać piwem, tak aby ryba była pod jego powierzchnią. Dodać przyprawy, polecam: pieprz, magi w płynie, majeranek, czosnek (kilka ząbków). Smaki można wzbogacić o bazylię i odrobinę curry. Można dosolić, ale ostrożnie, lepiej wcześniej spróbować. Zapiekać w piekarniku 1 godz. W temp.150⁰C. Po upieczeniu ryba jest podawana w bardzo smacznym i aromatycznym sosie, który powstał z piwa i przypraw, a zagęścił się mąką, w którą był posypany do smażenia. Tak przygotowanego karpia podaję co roku na wigilijny stół już od bardzo dawna. Jego zalety to, że można danie przygotować nawet 1-2 dni wcześniej, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy, sos nabiera wspaniałego aromatu. Nikt w rodzinie nie "męczy się" tym, że karp po usmażeniu może np. śmierdzieć mułem, również smażenie w wysokich temperaturach nie działa korzystnie na produkty. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, polecam.
Przepis nadesłała Łucja Olszanicka