Data publikacji:
2012-01-30
Strona główna > Artykuł
Ziemniak jest dobry na wszystko
Jedynka
Ma wartości odżywcze, właściwości lecznicze i można z niego przyrządzić setki przeróżnych potraw.
fot. fot. Scott Bauer/CC
O zaletach ziemniaka można mówić długo – zapewnia Małgorzata Puzio, autorka programów kulinarnych. Surowy sok z ziemniaka ma właściwości lecznicze – leczy stany wrzodowe żołądka, na podrażniony żołądek dobrze wpływa monodieta z gotowanych na sypko ziemniaków. Kartofle zawierają witaminę C, beta karoten. Są jednym z pierwszych pokarmów zalecanych dla małych dzieci.
– Nie jestem przeciwna przetwarzaniu ziemniaków na placki czy np. pierogi biłgorajskie. Natomiast gorszym pomysłem są zawiesiste sosy – mówi Puzio. Jej zdaniem Polacy nawet źle gotują ziemniaki. – Trzeba je wrzucać na wrzątek. Wody nie powinno być zbyt dużo. Najlepiej też przyrządzać ziemniaki w mundurkach lub gotować je na parze. Tak przygotowane mają jedynie 100 kalorii, w formie frytek – aż 300. W banku genetycznym w Peru zarejestrowanych jest 10 tys. odmian ziemniaka. Wśród nich słodkie ziemniaki, tzw. bataty, które stymulują produkcję mleka u młodych matek.
W audycji przepisy na słodkie placki z ziemniaków oraz inne ziemniaczane inspiracje.
(lu)