Data publikacji:
2013-03-16
Strona główna > Artykuł
Kulinarna rewolucja: polskie potrawy wyniesione na piedestał
Jedynka
Kuchnia polska znalazła swoje miejsce na piedestale - mówi autor programów kulinarnych Karol Okrasa, o przyznaniu pierwszej gwiazdki Michelin dla polskiej restauracji. Dostała ją warszawska Atelier Amaro.
fot. fot. PR/D. Nygren
Tegoroczna edycja przewodnika "Main Cities of Europe” opisuje restauracje z 44 miast w 23 krajach Europy. Jak podkreślał w radiowej Jedynce Karol Okrasa, gwiazdka dla warszawskiej restauracji, jest ważnym wydarzeniem dla całego środowiska polskiej gastronomii.
Jak napisali inspektorzy Michelin, "byli pod wielkim wrażeniem wykorzystania lokalnych produktów, innowacyjnego stylu gotowania i oryginalnego łączenia smaków", Atelier Amaro. Szef warszawskiej restauracji Wojciech Modest Amaro powiedział IAR, że stawia przede wszystkim na polskich producentów .
Jak mówił Karol Okrasa w radiowej Jedynce, dobre restauracje, to takie, które "są uszyte na miarę", to znaczy mają własny pomysł i go realizują. Niekoniecznie muszą być drogie. Podstawą jest stworzenie odpowiedniej koncepcji i filozofii danej restauracji. Dlatego - przypomina - gwiazdka jest ściśle związana z szefem kuchni.
Jedna gwiazdka Michelin oznacza "bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii", dwie oznaczają "rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia", a trzy - "wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży".
Tegoroczna edycja "Main Cities of Europe” obejmuje w sumie 40 polskich restauracji - 21 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. Te dostały wyróżnienia: jedne "Sztućce" - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu a inne wyróżnienie "Bib Gourmand" - za stosunek jakości do ceny.
Tłusta, ciężka, mało wyrafinowana – tak wielu Polaków myśli o daniach kuchni polskiej. Czas na przełamanie tego stereotypu. Pomóc nam w tym może wyróżnienie przyznane przez przewodnik Michelin. Więcej na temat w rozmowie z Karolem Okrasą. Zapraszamy do słuchania!
sm